Onderzoek naar infectie- en immuunziekten

Chronische ziekten, zoals zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, astma en afweerstoornissen, hebben op het oog misschien niets met elkaar te maken. Ze uiten zich bijvoorbeeld in verschillende lichaamsdelen. Toch hebben ze een ding gemeen: het immuunsysteem werkt niet zoals het hoort. Het UMC Utrecht denkt dat in dit immuunsysteem de oplossing ligt.

We weten nog lang niet alles over infectie- en immuunziekten, hier is nog veel wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Met jouw hulp kunnen we meer onderzoek naar infectie- en immuunziekten in het UMC Utrecht mogelijk maken. 

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
Steun het onderzoek naar systemische sclerose   In Nederland lijden zo´n 3.000 mensen aan systemische sclerose (sclerodermie), een zeldzame, ongeneeslijke reumatische ziekte. Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Bij deze zeldzame auto-immuunziekte valt het afweersysteem gezond bindweefsel aan dat in je hele lichaam zit en maakt dit bindweefsel stugger. Spieren, gewrichten en organen worden aangetast, zoals bijvoorbeeld je slokdarm, longen, hart en nieren. Als deze organen ernstig worden aangetast, kun je overlijden. We willen de kansen voor patiënten op een goede en zelfs levensreddende behandeling verbeteren en vergroten. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Hieronder lees je hoe je kunt helpen.   Diagnose & behandelingHoe eerder we de diagnose van deze zeldzame aandoening kunnen stellen, hoe beter. Helaas is de zoektocht vaak lang waardoor mensen snel na de diagnose kunnen overlijden. Ook kunnen we patiënten niet genezen van deze ziekte, maar wel remmen met medicijnen. Bij patiënten waar andere behandelingen niet aanslaan, is stamceltransplantatie het laatste redmiddel. Het nadeel hiervan is dat patiënten in minder goede conditie deze zware behandeling moeten ondergaan. De risico’s van de behandeling zijn dan groter en organen zijn al beschadigd, waardoor het effect ook minder is.   UPSIDE studieOnderzoekers van het UMC Utrecht zijn daarom de UPSIDE studie gestart. Dit is een groot Europees onderzoek waar vijftien ziekenhuizen in zeven verschillende landen aan meedoen. Julia Spierings is reumatoloog en coördinerend onderzoeker van de UPSIDE studie: “We willen beter begrijpen wanneer we een stamceltransplantatie het beste in kunnen zetten en bij welke patiënten. Hiermee hopen we de kansen voor patiënten op een goede of zelfs levensreddende behandeling te vergroten.”   Help je mee?Het onderzoek van Dr. Julia Spierings en haar team wordt voor een deel gefinancierd door de overheid. Helaas is die financiering niet genoeg en hebben we nog € 50.000,- nodig om de studie tot een succes te maken. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig: doneer of kom in actie. Dank je wel!  
Bekijk alle

Van jong tot oud: iedereen kan in actie komen voor het UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. Kies iets wat goed bij je past, dan wordt jouw actie geheid een succes. Velen ging je voor, dus laat je inspireren en kom ook in actie!

Kom in actie
Bekijk alle

Anoniem

29-12-2022 | 17:58 Aan: Onderzoek naar systemische sclerose Ik heb sclerodermie, en ben onder behandeling van UMC Utrecht (Upside studie). Ik vind het belangrijk dat er verder onderzoek naar deze ziekte wordt gedaan. Ik waardeer de betrokkenheid van artsen en alle andere medewerkers van UMC Utrecht bij mijn behandeling enorm.